De geschiedenis en de werking van Halotherapie

Halotherapie komt uit Oost – Europa. Eeuwen geleden werd er vastgesteld dat de mijnwerkers in de zoutmijnen nauwelijks ziek waren, ondanks de zware arbeid die ze verrichtten. Na langdurig onderzoek werd vastgesteld dat het klimaat in de zoutmijnen een positieve uitwerking had op de gezondheid en dan met name positief voor de huid – en luchtwegen. Omdat veel mensen niet een echte zoutgrot kunnen bezoeken werd er geprobeerd een zelfde klimaat/ ruimte boven de grond te realiseren. Zo zijn de kunstmatige zoutkamers ontstaan.

In Oost-Europese landen zijn de oude mijnen nog steeds een belangrijke trekpleister. De bekendste zoutgrot Wieliczka bevindt zich in Polen. Tegenwoordig is Halotherapie een belangrijk onderdeel van de gezondheidszorg in veel Midden- en Oost-Europese landen. Nu zijn er honderden centra in Rusland, Amerika, Australië en Europa. In Nederland en België is het in opkomst.

De werking van Haloherapie

Halotherapie, ook wel Zouttherapie genoemd is een natuurlijke en medicijnvrije behandeling voor volwassenen en kinderen met problemen met de luchtwegen en de huid.

Je verblijft elke sessie een uur in een relaxte en sfeervolle ruimte die helemaal is opgebouwd uit zout. Er is op deze manier een klimaat nagebootst van een natuurlijke zoutgrot of zoutmijn.

In de zoutkamer vermaalt en verstuift een halogenerator fijn droog aerosol zout wat men vervolgens inhaleert. Dit komt terecht in de verste longcellen. Het zout lost op in de slijmvliezen en vervolgens wordt het via de natuurlijke weg afgevoerd.

De behandeling helpt om de belangrijke processen tegen te gaan die het ademhalingssysteem benadelen; bacteriële infectie, overdadig slijmvorming, ontstekingen, spastische verschijnselen van de bronchiën en grote gevoeligheid van de ademhalingsorganen. Het immuunsysteem van het lichaam wordt op deze manier verbeterd.

Voor de huid geldt de werking als volgt: De mineraalrijke lucht, het zout dat verspreid wordt door de halogenerator in de zoutkamer, dringt tot diep in de huidcellen door en verbetert zo van binnenuit de kwaliteit van de huid. Het zout werkt antibacterieel, het vermindert de kans op ontstekingen aan de huid, jeuk kan verdwijnen, roodheid van de huid verdwijnt, de huid wordt zachter en egaler en er is een beter zuurstoftransport.

Deze therapie wordt vooral ook bij (top)sporters toegepast. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de therapie voor sporters een gunstige invloed kan hebben op de capaciteit van de longen. Juist bij topprestaties kan 5% meer of minder longcapaciteit van beslissende invloed zijn.

Halotherapie is gezond voor iedereen. Het reinigt de huid en de longen van bijwerkingen van roken en luchtvervuiling. Het stimuleert ontspanning en vitaliteit. Het verbetert de algehele conditie en gezondheid.

Verder is de zoutkamer ook een mooie zintuiglijke ervaring. Alle zintuigen worden op een prettige manier geprikkeld!

Het bezoek aan de zoutkamer biedt geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg, maar het kan er wel een aanvulling of ondersteuning van zijn. Soms kan het gebruik van medicijnen worden afgebouwd of soms ook helemaal worden gestopt. Neem bij twijfel altijd contact op met uw behandelend arts of specialist.